Repozytorium

Quantification of ash and moisture in wheat flour by Raman spectroscopy.

Autorzy

Tomasz Czaja

Aldona Sobota

Roman Szostak

Rok wydania

2020

Czasopismo

Foods

Numer woluminu

9

Strony

280/1-280/7

DOI

10.3390/foods9030280

Kolekcja

Naukowa

Język

Angielski

Typ publikacji

Artykuł

Streszczenie

Wheat flour is widely used on an industrial scale in baked goods, pasta, food
concentrates, and confectionaries. Ash content and moisture can serve as important indicators of
the wheat flour’s quality and use, but the routinely applied assessment methods are laborious.
Partial least squares regression models, obtained using Raman spectra of flour samples and the
results of reference gravimetric analysis, allow for fast and reliable determination of ash and
moisture in wheat flour, with relative standard errors of prediction of the order of 2%. Analogous
calibration models that enable quantification of carbon, oxygen, sulfur, and nitrogen, and hence
protein, in the analyzed flours, with relative standard errors of prediction equal to 0.1, 0.3, 3.3,
and 1.4%, respectively, were built combining the results of elemental analysis and Raman spectra.

Słowa kluczowe

wheat flour, ash, moisture, protein, elemental analysis, multivariate analysis

Licencja otwartego dostępu

CC-BY

Licencja na prawach której można swobodnie kopiować, rozprowadzać, zmieniać i remiksować objęty prawem autorskim utwór (Utwór-przedmiot prawa autorskiego) pod warunkiem podania imienia i nazwiska autora utworu pierwotnego oraz źródła pochodzenia utworu.

Pełny tekst licencji: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/legalcode

Adres publiczny

http://dx.doi.org/10.3390/foods9030280

Strona internetowa wydawcy

http://www.mdpi.com/journal/metals

Podobne publikacje
2016

Quantification of gluten in wheat flour by FT-Raman spectroscopy.

Czaja Tomasz, Mazurek Sylwester, Szostak Roman

2018

Determining moisture content in pasta by vibrational spectroscopy.

Czaja Tomasz, Kuzawińska Ewelina, Sobota Aldona, Szostak Roman

2015

Analysis of milk by FT-Raman spectroscopy.

Mazurek Sylwester, Szostak Roman, Czaja Tomasz, Zachwieja Andrzej

  • 30
    Czerwiec 2020
    10:15

    Rada Dyscypliny Naukowej i Rada Wydziału 30.06.2020 ( porządek obrad)

    ZAPROSZENIE Uprzejmie zapraszam na 6. posiedzenie Rady Dyscypliny Naukowej, które odbędzie się dnia 30 czerwca 2020 r.  o  godz. 10:15   (w trybie zdalnym). Porządek obrad: I. Sprawy osobowe: Powołanie promotora rozprawy doktorskiej ...

    zdalnie
  • 18
    Czerwiec 2020
    10:15

    Posiedzenie Rady Dyscypliny Naukowej oraz Posiedzenie Rady Wydziału 18.06.2020

    Uprzejmie zapraszam na 5. posiedzenie Rady Dyscypliny Naukowej Nauki Chemiczne oraz 3. posiedzenie Rady Wydziału, które odbędą się w dniu 18 czerwca 2020 r.  (czwartek) w godzinach :  godz. 10:15  -Posiedzenie Rady Dyscypliny Naukowej   ...

    zdalnie
  • 18
    Czerwiec 2020
    10:15

    Rada Dyscypliny Naukowej i Rada Wydziału 18.06.2020 ( porządek obrad)

    ZAPROSZENIE Uprzejmie zapraszam na 5. posiedzenie Rady Dyscypliny Naukowej, które odbędzie się dnia 18 czerwca 2020 r.  o  godz. 10:15   (w trybie zdalnym). Porządek obrad: I. Sprawy osobowe: Powołanie promotora rozprawy doktorskiej ...

    zdalnie
  • 17
    Czerwiec 2020
    12:15

    WYKŁAD PRZEDHABILITACYJNY DR BARTOSZA SZYSZKO

    Dr Bartosz Szyszko  Rozbudowane porfirynoidy - makrocykliczne przełączniki i elementy konstrukcyjne układów supramolekularnych[Bartosz Szyszko - Autoreferat]Link do rozmowy na Zoom: https://zoom.us/j/99624144500 Po otwarciu linka proszę ...

    Zoom
  • 03
    Marzec 2020
    12:15

    Rada Wydziału 03.03.2020 ( porządek obrad)

    ZAPROSZENIE Uprzejmie zapraszam na 2. posiedzenie Rady Wydziału, które odbędzie się dnia 3 marca 2020 r.  o  godz. 12.15  w sali 145.   Porządek dzienny:   1. Informacje Dziekana  2. Sprawy dydaktyczne  3. Sprawy osobowe:      ...

    sala 145